woensdag 23 juli 2014

Rebellenleider: 'Er was een BUK in de buurt'

Commandant Alexander Chodakovski van het Tsjetsjeense Vostok Bataljon heeft vandaag verklaard dat de de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van vlucht MH17. Hij gaf daarbij te kennen dat de rebellen een mobiele BUK-raketinstallatie bezaten die afkomstig wellicht was uit Rusland en de grens over is gestuurd om te betrokkenheid van het buurland bij de aanslag te verdoezelen. Chodakovski verklaart dit in een interview met het persbureau Reuters.

De rebellen pochten al over het bezit van de installatie die raketten met een hoogtebereik van 25 kilometer kan afschieten. Na het neerstorten van de Boeing 777-200 van Malaysian Airlines ontkende de leiding van de Volksrepubliek Donetsk bij hoog en bij laag dat de rebellen de BUK's zouden bezitten.

Chodakovski vindt dat de regering in Kiev de raketaanval op het passagiersvliegtuig heeft uitgelokt door luchtaanvallen in het gebied uit te voeren, in de wetenschap dat de rebellen zelf over raketten beschikken. "Ik weet dat de BUK uit de provincie Loehansk kwam. Dat is ook steeds beweerd. Onder de vlag van de Volksrepubliek Loehansk'', aldus Chodakovsi. "Ik weet van het bestaan van deze BUK. Ik heb erover gehoord op het moment dat ik hoorde dat het vliegtuig was neergeschoten en ik denk dat ze de installatie teruggestuurd hebben."

De commandant van het Vostok Bataljon dat al geruime tijd in oostelijk Oekraïne meevecht, zei aan Reuters ook dat volgens hem de Oekraïense regering wist van de aanwezigheid van de raketinstallatie en dat de BUK op weg was naar Snezjnoje, een dorp op tien kilometer van de plek waar de Boeing neerstortte.

Chodakovski: "Ze wisten dat de BUK daar zou worden ingezet en lokten een aanval met deze BUK uit met een luchtaanval op een onbelangrijk doel waar ze met hun vliegtuigen een week lang niet naar om hadden gezien. Juist die donderdag werd er druk gevlogen door de Oekraïense luchtmacht en op het moment dat het passagiersvliegtuig over kwam, zetten zij luchtaanvallen in. Ook al was het een BUK waarmee het vliegtuig werd neergeschoten, dan nog deed Oekraïne er alles aan om te zorgen dat dit gebeurde.''

De autoriteiten in Kiev hebben steeds gezegd dat er geen eigen vliegtuigen in de buurt waren. In een verwijzing naar de Oekraïense BUK's die de rebellen eerder buiten hebben gemaakt, zegt Chodakovsik dat die ''niet operationeel'' waren. Naar verluid liet het leger de installaties achter, maar haalde wel eerst de computerchips uit de apparaten.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: