maandag 21 juli 2014

Trein met slachtoffers vliegramp is onderweg

De trein waarin de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne worden bewaard, is even voor 18.00 uur Nederlandse tijd vertrokken. Premier Rutte zei vanavond dat de trein naar Donetsk rijdt, en vandaar naar Charkiv, waar de Oekraïense overheid het voor het zeggen heeft.
Volgens de Oekraïense vice-premier Groisman zijn alle lichamen in een speciale trein geladen. Vanuit Charkiv zullen de lichamen naar Nederland worden gevlogen, als alles goed gaat

De trein stond sinds gisterochtend in het station van Torez. Eerder vandaag kregen Nederlandse inspecteurs de toezegging van de separatisten dat de trein vandaag weggaat. De koelwagons zijn vanochtend onder toeziend oog van de Nederlandse forensische inspecteurs verzegeld. Premier Rutte zei vanmorgen in de Tweede Kamer dat er op het vliegveld van Charkov een Nederlands Hercules-vrachtvliegtuig klaar staat om de stoffelijke overschotten naar Nederland over te brengen.

De Nederlandse experts zijn niet mee met de trein, maar verblijven in een hotel in Donetsk. Volgens verslaggever Rudy Bouma van Nieuwsuur is de sfeer 'nerveuzig'. De experts willen niets zeggen. Volgens Olaf Koens van RTL Nieuws hebben de Maleisische deskundigen te horen gekregen dat ze de zwarte dozen van vlucht MH17 overhandigd krijgen. 'Alleen weet niemand waar'.

In de stad Donetsk, waar de trein doorheen moet, is vandaag hevig gevochten tussen de Russische separatisten en het Oekraïense leger. Bij de gevechten vielen doden en gewonden. Ook rond het treinstation zou gevochten zijn. Bij een granaatinslag bij een speelplaats zouden drie doden zijn gevallen. Ook rond de luchthaven van Donetsk is vandaag weer gevochten. De verkeerstoren staat in brand.

Bronnen: NOS, Twitter, Kyiv Post

Geen opmerkingen: