zondag 20 juli 2014

Vliegtuig met forensisch experts vertrokken

Vanaf Eindhoven is even voor 22.00 uur een vliegtuig vertrokken naar de Oekraïense stad Charkiv met forensisch experts van de Nationale Politie. Aan boord van de C-130 Hercules is ook behoorlijk wat materieel dat nodig is voor identificatie en repatriatie van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.

Nederland gaat in de Oost-Oekraïense stad Charkiv een coördinatiecentrum inrichten voor de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp, maakte minister-president Mark Rutte eerder op zondag bekend. Nederland gaat de internationale coördinatie doen van de identificatie van de slachtoffers. Het team staat onder leiding van Gert Wibbelink. De experts blijven in Oekraïne 'zolang ze nodig zijn'.

Het coördinatiecentrum wordt opgezet op het vliegveld van Charkiv. Dat is volgens een woordvoerder de meest praktische locatie, ook als de lichamen kunnen worden teruggebracht naar Nederland. Naar verwachting zal Defensie de slachtoffers terugvliegen als het zover is.

De leden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en forensische experts die vrijdag met minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) afreisden naar Kiev zijn inmiddels voorbij Charkiv en 'vlakbij' het rampgebied. Ze kunnen maandagmorgen zo het gebied binnen gaan als er toestemming is, aldus de woordvoerder.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: