vrijdag 25 juli 2014

Waarnemend premier Hroisman wil Jatsenjoek terug

Waarnemend premier Volodomir Hroisman hoopt dat Arseni Jatsenjoek snel op zijn post terug keert. ''Het is de plek waar hij thuishoort, vind ik. Laten we de problemen uit de weg ruimen en zorgen dat dit kabinet gewoon weer aan de slag kan'', liet Hroisman vanavond weten. De vice-premier werd gisteren door zijn collega-ministers aangewezen als waarnemend premier, maar hij zegt deze positie zelf niet te ambiëren en gelukkig te zijn met zijn taak als vice-premier en minister voor Regionale Ontwikkeling.

Het is nog volstrekt onduidelijk hoe de kabinetscrisis wordt opgelost die gistermorgen ontstond toen Oedar en Svoboda de coalitie met de Moederlandpartij van Jatsenjoek verlieten. Intussen hebben zowel Oedar als Svoboda te kennen gegeven dat Jatsenjoek van hen niet weg hoefde en zij hem graag terug zien keren als de eerstverantwoordelijke voor het kabinet.

President Petro Porosjenko is dezelfde mening toegedaan. Hij vroeg parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov vanmorgen een spoedzitting te beleggen en daar een motie van vertrouwen in Jatsenjoek in stemming te brengen. Het parlement vergaderde vanmorgen wel, maar niet over deze motie. Inmiddels is de Verchovne Rada begonnen aan het zomerreces. Pas op 12 augustus wordt weer vergaderd, al gingen er vandaag wel stemmen op om volgende week alsnog bijeen te komen.

Van vervroegde parlementsverkiezingen is al wel sprake. Die zouden op zondag 28 september gehouden kunnen worden, maar een definitief besluit is niet genomen. President Porosjenko drong er sinds zijn aantreden al meerdere keren op aan dat het parlement door pakt en verkiezingen uitschrijft, omdat het parlement niet meer de huidige politieke verhoudingen weerspiegelt door het uiteen vallen van de voormalige regeringspartij, de Partij van de Regio's.

Over de aanleiding voor de kabinetscrisis wordt verschillend gedacht. Zo zou het uit de coalitie stappen van Oedar en Svoboda niet tegen het kabinetsbeleid gericht zijn, maar bedoeld zijn om vervroegde verkiezingen af te dwingen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: