zaterdag 23 augustus 2014

'Hulpkonvooi nam productieapperatuur mee'

Een op internet circulerende foto als 'bewijsmateriaal'.
De noodhulp die Rusland naar het oosten van Oekraïne heeft gestuurd, is afgeleverd. Alle vrachtwagens zijn terug in Rusland. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat het wil blijven samenwerken met het Rode Kruis voor de levering van hulpgoederen aan Oost-Oekraïne.

Het Rode Kruis is volgens het ministerie een ''betrouwbare partner''. Vandaag begonnen de eerste vrachtwagens van het hulpkonvooi hun terugtocht naar Rusland. Meer dan vijftig vrachtwagens zijn de grens van Oekraïne met Rusland al overgestoken. De autoriteiten in Loehansk, waar de hulpgoederen zijn uitgeladen, hopen vandaag nog te beginnen met het uitdelen van de noodhulp.

Paul Picard van de OVSE-missie in Rostov zei tegen het Russische persbureau RIA Novosti dat er vooralsnog geen incidenten zijn geweest met het konvooi in Oekraïne.

Volgens Oekraïne hebben vrachtwagens van het Russische hulpkonvooi productieapparatuur uit Oekraïense wapenfabrieken ingeladen. Dat heeft een Oekraïense legerwoordvoerder zaterdag gezegd. De apparatuur zou uit de Topaz-fabriek zijn gehaald waar radarapparatuur wordt gemaakt en uit een fabriek in Loehansk, waar magazijnen voor vuurwapens worden geproduceerd. De Oekraïense douane kreeg geen gelegenheid om de vrachtwagens te controleren.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: