vrijdag 29 augustus 2014

Jatsenjoek koerst af op NAVO-lidmaatschap

Premier Arseni Jatsenjoek heeft vanmorgen te kennen gegeven dat hij een wetsvoorstel bij het parlement gaat indienen waarin Oekraïne aangeeft lid te willen worden van de NAVO. Een opmerkelijke stap, aangezien niet alleen de NAVO daarvan eerder heeft afgezien maar er ook in eigen land weinig animo was om deel te gaan uitmaken van het militaire bondgenootschap.

In de afgelopen maanden is de publieke opinie wel verschoven in het voordeel van aansluiting bij de NAVO. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het oorlogsgeweld in het oosten en nu ook het zuiden van het land, inclusief de annexatie van de Krim door Rusland. Bovendien neemt de NAVO steeds nadrukkelijker stelling tegen de bemoeienis van Rusland met de gang van zaken in Oekraïne.

Terwijl de afgelopen dagen steeds duidelijker werd dat Rusland een militaire interventie in het zuiden pleegt om een route over land naar de Krim te creëren, maakten zowel premier Jatsenjoek als president Petro Porosjenko gisteren al duidelijk dat zij de status van van 'belangrijke bondgenoot buiten de NAVO' voor Oekraïne ambiëren. Jatsenjoek's aankondiging van vanochtend lijkt echter nog een stap verder te gaan.

Bron: BBC, Kyiv Post

Geen opmerkingen: