donderdag 21 augustus 2014

'Meer bewijzen van Russische betrokkenheid'

Een van de twee buitgemaakte Russische pantserwagens.
Met het veroveren van twee pantserwagens en de nodige documenten heeft het Oekraïense leger opnieuw bewijzen in handen gekregen dat Russische militairen in actief zijn in Oost-Oekraïne. De pantserwagens werden aangetroffen bij het dorp Loetoehine, op achttien kilometer van de stad Loehansk. De militairen hadden papieren op zak waaruit bleek dat zij deel uitmaken van de luchtmobiele brigade 74268 van de Pskov-divisie.

Het bewijsmateriaal werd vandaag gepresenteerd door woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad. Vanuit Rusland werd cynisch gereageerd op het nieuws. ''Dit is het 1001e zogenaamde bewijs, het dagelijkse ritueel inmiddels'', sneerde de Russische majoor-generaal Igor Konasjenko tegenover het persbureau RIA-Novosti.

Maar journalist Roman Bochkala van de Oekraïense tv-zender Inter toonde vandaag onder meer een machinegeweer met daarop de naam van soldaat Soernatsjov en het paspoort van Nikola Krigin van de Pskov-divisie. Ook wist hij de hand te leggen op richtlijnen voor de luchtmobiele brigade, aanwijzingen van het Russische leger en een aantal Russische bankpasjes.

Bochkala zou ook via Facebook een bericht hebben gekregen waarin de vrouw van een militair van de luchtmobiele brigade uit het Russische Pskov hem meedeelde dat haar man en collega's naar Oekraïne zijn gestuurd. "Dat zou voor een oefening zijn, maar ze wisten niet waar ze precies naar toe werden gestuurd. Sinds ze weg zijn hebben we niets meer van ze gehoord. We zitten hier maar en huilen'', aldus de vrouw die haar naam niet prijsgaf.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: