zaterdag 23 augustus 2014

Merkel is vandaag uit op staakt-het-vuren

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat zij haar bezoek aan Kiev vandaag vooral zal gebruiken om de Oekraïense regering er van te overtuigen dat een staakt-het-vuren de enige oplossing is voor de crisis in het oosten van het land. Er is volgens haar geen militaire oplossing. Merkel zegt dat in een interview met de Duitse regionale krant Freie Presse. ''We moeten er voor zorgen dat niet dagelijks mensen omkomen. Daarbij moeten we bespreken hoe Duitsland Oekraïne kan steunen.''

Het is voor het eerst dat Merkel naar Kiev reist sinds de machtswisseling in februari. Diplomaten lieten eerder deze week al weten dat de bondskanselier druk wil uitoefenen op zowel president Petro Porosjenko als op de nationalistische hardliners die willen doorvechten en de separatisten een nederlaag willen bezorgen.

Naar aanleiding van de dood van de Litouwse honorair consul Mikola Zelenec in Loehansk heeft de Europese Unie vanmorgen ook aangedrongen op het beëindigen van de vijandelijkheden. ''Deze moord laat eens te meer zien dat er onmiddellijk een einde aan het geweld moet komen en dat er stappen richting de-escalatie moeten worden genomen'', aldus een verklaring vanuit Brussel. De moord op Zelenec wordt ''een terreurdaad'' genoemd die wordt toegeschreven aan de separatisten die de consul eerder ontvoerden.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: