vrijdag 22 augustus 2014

NAVO boos over Russisch konvooi in Oekraïne

De NAVO is boos dat een ''zogenaamd'' Russisch humanitair konvooi Oekraïne is binnengetrokken zonder toestemming van de Oekraïense autoriteiten. Het is een flagrante schending van de internationale verplichtingen van Rusland, en een verdere schending van de soevereiniteit van Oekraïne. Dat stelde NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen vanmiddag in een verklaring.

Rasmussen veroordeelt de Russische actie, die ook zonder enige betrokkenheid van het Internationale Rode Kruis plaatsvond. Het kan de crisis in de regio alleen maar verergeren, aldus Rasmussen. Volgens hem roept de Russische minachting van internationale principes nieuwe vragen op over het ware doel van het hulpkonvooi: Is het om burgers te steunen of om gewapende separatisten te bevoorraden?

Rasmussen waarschuwde eerder al dat de Russen humanitaire hulp als dekmantel kunnen gebruiken voor steun aan de pro-Russische rebellen. Volgens hem zijn de jongste ontwikkelingen nog zorgwekkender omdat ze samenvallen met een snel groeiende militaire betrokkenheid van de Russen bij het conflict in het oosten van Oekraïne.

De NAVO-topman wijst op de inzet van Russische militairen en de ondersteuning van de opstandelingen met artillerie vanaf Russisch grondgebied en in Oost-Oekraïne zelf. Ook leveren de Russen grote hoeveelheden geavanceerde wapens, waaronder tanks en pantserwagens. De NAVO observeert ook een ''alarmerende'' opbouw van Russische strijdkrachten langs de grens met Oekraïne.

Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton deed een duit in het zakje. "Dit is een duidelijke schending van de Oekraïense grens", zei de woordvoerder van Ashton. "Dit druist in tegen eerdere afspraken die gemaakt zijn tussen Rusland, Oekraïne en het Internationale Rode Kruis. Wij roepen Rusland op terug te komen op zijn besluit."

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: