vrijdag 29 augustus 2014

NAVO veroordeelt acties Rusland in Oekraïne

Secretaris-Generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO veroordeelt in de "strengste bewoordingen" de Russische acties in Oekraïne. De NAVO is ervan overtuigd dat Rusland troepen heeft in het buurland. Dat zei Rasmussen vanmiddag in een persconferentie na afloop van een spoedzitting van de NAVO op verzoek van Oekraïne.

Ondanks ontkenningen van Rusland is het volgens de NAVO duidelijk dat Russische troepen de grens met Oekraïne zijn overgestoken. Gisteren gaf de NAVO satellietbeelden vrij waarop twee colonnes van Russische tanks te zien zouden zijn. Het gaat naar schatting om zo'n 1.000 militairen.
Russische militairen zouden ook "direct betrokken" zijn bij gevechten van pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne, aldus Rasmussen.

Het bondgenootschap ziet dat als een ernstige schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne. Het Russische leger schiet volgens de NAVO zowel over de grens op Oekraïense doelen als in Oekraïne zelf. Ook levert Rusland nog steeds wapens aan de rebellen rond de steden Donetsk en Loehansk, waar al weken wordt gevochten tussen het leger en de separatisten.

De Russische gevechtsoperaties op Oekraïens grondgebied worden door de NAVO gezien als de meest recente ontwikkeling in de poging van Moskou om Oekraïne als zelfstandig land te destabiliseren. De NAVO riep Rusland op om zijn militaire activiteiten te staken, de steun aan separatisten te stoppen en duidelijke stappen te ondernemen richting de-escalatie van de crisis. Ook meent de NAVO dat een Russische troepenmacht stand-by staat aan de grens, klaar voor een mogelijke invasie.

De verdragsorganisatie betuigde solidariteit met Kiev en zal president Petro Porosjenko volgende week verwelkomen op een top in Wales. Rasmussen zei het volledig te respecteren als de Oekraïense leider besluit om te toetredingsprocedure van de NAVO te starten.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: