zaterdag 30 augustus 2014

Oekraïne houdt kaarten zoekactie MH17 achter

De Nederlandse onderzoeksmissie heeft van Oekraïne nog steeds geen plattegronden ontvangen van de zoekactie die gelijk na het neerkomen van vlucht MH17 op de rampplek is gehouden. De kaarten bevatten mogelijk essentiële informatie over het bergen van slachtoffers.

Het gaat om kaarten die in bezit zijn van de Oekraïense hulpdiensten. Daarop zou staan welke plekken van het rampgebied precies zijn doorzocht. De Oekraïners coördineerden het bergen van slachtoffers in de eerste dagen na de ramp. In door de separatisten beheerst gebied doorzochten Oekraïense lokale noodhulp-medewerkers samen met mijnwerkers en andere vrijwilligers het rampgebied.

Bronnen rond het onderzoek melden RTL Nieuws dat al op 5 augustus de plaatselijk leider van de Oekraïense zoekactie om de kaarten is gevraagd. Inmiddels zijn ruim drie weken verstreken en nu blijkt uit antwoorden op Kamervragen dat deze nog steeds niet zijn ontvangen. "Het verzoek is uitgezet bij de Oekraïense regering", schrijft het kabinet.

Volgens het kabinet hebben de Oekraïners beter gezocht dan eerder is aangenomen. Maar waar ze precies hebben gezocht, is nooit bekend geworden. Ook is niet duidelijk hoe goed er is gezocht. "Er moet, gelet op de lokale omstandigheden, van worden uitgegaan dat deze zoekactie niet heeft plaatsgevonden volgens de standaarden die gebruikelijk zijn in Nederland", staat in de brief.

De kaarten zijn belangrijk, omdat de Nederlandse zoekmissie in grote delen van het rampgebied nog niet is geweest. Daar bevinden zich mogelijk nog menselijke resten, persoonlijke bezittingen of andere sporen. RTL Nieuws onthulde eerder dat slechts 3,5 vierkante kilometer is doorzocht van de rampplek, die in totaal 60 vierkante kilometer groot is. Een belangrijk gebied in het westen van het rampgebied is door de Nederlanders nooit doorzocht.

Op kaarten die nu zijn vrijgegeven, blijkt dit westelijk gebied een ‘prioriteit 1’-gebied te zijn, oftewel een gebied met een hoge urgentie om te zoeken. Reden daarvoor is dat er veel brokstukken liggen. Volgens bronnen rond het onderzoek zouden daar ook vliegtuigstoelen zijn gevonden.

Gisteren meldde de Nationale Politie terug te willen naar de rampplek om daar nog twee tot drie weken te zoeken. De politie hoopt nieuwe DNA-profielen aan te treffen en persoonlijke spullen die belangrijk zijn voor nabestaanden. De Nederlandse missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg is nu in Oekraïne om ervoor te zorgen dat Nederland de kaarten van de allereerste zoekactie alsnog krijgt.
 
RTL Nieuws

Geen opmerkingen: