zondag 24 augustus 2014

Onafhankelijkheidsdag: militaire parade in Kiev

Met een grootse militaire parade heeft Oekraïne gevierd dat het 23 jaar geleden onafhankelijk werd. Zeker 1500 militairen marcheerden door het centrum van de hoofdstad Kiev, terwijl de Oekraïense president en opperbevelhebber Petro Porosjenko toekeek. Ook rolden er tanks en ander zwaar militair materieel door de straten van Kiev. Porosjenko kondigde in een toespraak aan dat hij voor de komende twee jaar 2,3 miljard euro uittrekt voor de versterking van de strijdkrachten.

De parade wordt door velen gezien als een nadrukkelijk machtsvertoon nu het Oekraïense leger in het oosten van het land strijd levert tegen de pro-Russische separatisten. Bij die gevechten die al maanden duren, zijn zeker 2000 doden gevallen.

Op 24 augustus 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, herwon Oekraïne zijn onafhankelijkheid. De vorige president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, verbood in 2009 de militaire parades op Onafhankelijkheidsdag. Janoekovitsj onderhield nauwe banden met Moskou. Hij ontvluchtte Kiev in februari, na massale protesten tegen zijn politieke koers.

Bij de graven van demonstranten die zijn omgekomen tijdens die protesten, worden vandaag kransen gelegd.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: