dinsdag 26 augustus 2014

Poetin en Porosjenko: gesprek van twee uur

In Minsk hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko bijna twee uur onder vier ogen met elkaar gesproken over de crisis in Oost-Oekraïne. Over de uitkomst is nog niets bekendgemaakt. De ontmoeting had plaats tijdens een geplande bijeenkomst van Rusland en een aantal buurlanden die samen een douane-unie vormen.

Aansluitend aan het overleg met Porosjenko begon Poetin een vergadering met de Russische gastheer president Aleksander Loekasjenko en met president Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan. Dat gesprek gaat vermoedelijk over douane-kwesties en handelsvoorwaarden en de vraag in hoeverre die ook voor Oekraïne zouden moeten gelden.

Vanmiddag was er eerst een brede vergadering met Loekasjenko en vertegenwoordigers van de Europese Unie, die in het conflict in Oost-Oekraïne bemiddelen. Na de gezamenlijke avondmaaltijd trokken Poetin en Porosjenko zich met z'n tweeën terug achter gesloten deuren. Naar buiten toe was een handdruk het enige bewijs van goede wil tegenover elkaar.

Na afloop werden geen mededelingen gedaan. Wel zei de Oekraïense minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken ''trots'' te zijn op de manier waarop president Porosjenko de onderhandelingen mt Poetin heeft gevoerd.

Bron: o.a. NOS

Geen opmerkingen: