zaterdag 23 augustus 2014

Porosjenko: Merkel 'goede vriendin' van Oekraïne

Angela Merkel is ''een goede vriendin en warm pleitbezorger van Oekraïne''. Dat zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko zaterdag voorafgaand aan een gesprek met de Duitse bondskanselier in Kiev. De twee leiders hebben elkaar de afgelopen twee maanden meer dan twintig keer gesproken, zei Porosjenko. Merkel liet op haar beurt weten dat ze hoopt op een vreedzame oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne.

Duits vice-kanselier Sigmar Gabriel pleitte in een interview met het dagblad Welt am Sonntag voor federalisering van Oekraïne. Volgens de vice-kanselier is het belangrijk om een gewapend conflict tussen Oekraïne en Rusland te voorkomen. Het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim zal voorlopig niet snel van de hand worden gedaan door Rusland, voegde hij daaraan toe.

Rusland heeft gemengde gevoelens bij het bezoek van Merkel, denkt NOS-correspondent David Jan Godfroid in Moskou. "Maar Merkel is niet de eerste regeringsleider die op bezoek komt. De vorige bezoeken leverden behalve veel mooie woorden weinig concreets op."

De Oekraïense president Porosjenko praat komende dinsdag in Minsk met president Vladimir Poetin. Dat kan een doorslaggevend gesprek zijn. Godfroid: "Ik denk dat Merkel daar wat grondwerk voor komt verrichten. Ze kan proberen om Porosjenko ervan te overtuigen dat er naast de militaire strijd tegen de separatisten meer paarden zijn waar hij op moet wedden. Meer openstaan voor onderhandelingen en een staakt-het-vuren, bijvoorbeeld."
Bronnen: NU.nl, NOS

Geen opmerkingen: