zondag 24 augustus 2014

'Rebellen zijn grootscheeps offensief begonnen'

De pro-Russische rebellen zeggen dat zij een grootscheeps offensief zijn begonnen waarbij ze circa 5.000 militairen van het Oekraïense leger hebben omsingeld in een zestal dorpen in de provincie Donetsk. De rebellen opereren daarbij niet meer in kleine groepen, zoals tot dusverre het geval was, maar voeren een gecoördineerde actie uit, waarbij drie infanteriebataljons zijn gevormd en een vrijwilligersregiment van overgelopen Oekraïense militairen en mijnwerkers uit de Donbas.

De rebellen zouden vechten met op het leger veroverde tanks, raketsystemen, houwitsers en mortiergeschut. In de afgelopen twee dagen zouden daar bataljons omheen zijn gevormd, meldt Itar-Tass op basis van informatie van de rebellen.

De omsingelde eenheden zijn volgens het Russische persbureau Itar-Tass de hoofdkwartieren van het 8e legerkorps, de 28e en 30e gemotoriseerde infanterie, de 95e luchtmobiele brigade en de vrijwilligersbataljons - door het persbureau aangeduid als 'strafbataljons' - Aidar, Donbas en Sjachtarsk.

"Circa 5.000 soldaten met wapens en zo'n 50 tanks, meer dan 200 pantserwagens, zo'n 50 raketlanceersystemen Grad en Oeragan, meer dan 100 stuks artilleriegeschut zijn omsingeld'', aldus het hoofdkwartier van de rebellen. Ook is volgens de rebellen de aanval ingezet op legereenheden met in totaal 2.000 militairen. Het zou gaan om de vrijwilligersbataljons Azov en Dnjepr die beschikken over 30 tanks, ruim 80 pantserwagens en 60 stuks artilleriegeschut.

Bron: Itar-Tass

Geen opmerkingen: