dinsdag 5 augustus 2014

Rusland: 730.000 vluchtelingen uit Oekraïne

Drukte in het treinstation in Donetsk. Veel mensen willen weg.
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties meldt op basis van Russische cijfers dat dit jaar al 730.000 Oekraïners naar Rusland zijn afgereisd vanwege het conflict in het oosten van hun land. Als de informatie uit Rusland klopt, dan is sprake van een veel grotere uittocht dan tot dusverre werd aangenomen.

''Het gaat hier niet om toeristen. We hebben ze aan de grens zien staan, zoals altijd het geval is bij conflicten als deze. Ze gaan lopend de grens over, met plastic zakken voor hun spullen. Veel mensen zijn echt wanhopig'', zegt Vincent Cochetel, directeur Europa van de UNHCR die vandaag met de Russische cijfers over het aantal vluchtelingen naar buiten kwan.

In Oekraïne zelf zijn nog eens 117.000 vluchtelingen. Dit aantal groeit volgens Cochetel dagelijks met 1.200 mensen. De UNCHR heeft de Oekraïense regering dringend aangeraden om een centraal registratiesysteem voor de vluchtelingen op te zetten.

De Russische immigratiedienst heeft eerder laten weten 168.000 Oekraïense vluchtelingen te hebben geregistreerd. In de 730.000 vluchtelingen die de UNHCR noemt, zou dat aantal al verwerkt zijn.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: