zondag 21 september 2014

Afschaffing visumplicht EU 'misschien in mei'

Afschaffing van de visumplicht voor Oekraïners die naar de Schengen-landen willen zit er voorlopig nog niet in. Ambassadeur Jan Tombinski van de Europese Unie zei in mei weliswaar dat de afschaffing ''over enkele maanden'' plaats zou hebben, maar dit jaar gaat dat volgens onderminister Lana Zerkalova van Buitenlandse Zaken niet meer gebeuren. Zij heeft nu de blik gericht op mei volgend jaar als de EU met de Oost-Europese partnerlanden vergadert in Riga.

Het grootste probleem zit in de afwezigheid van biometrische paspoorten. Zo'n paspoort is een voorwaarde van de Europese Unie. Er zijn op bescheiden schaal al wel biometrische paspoorten uitgegeven, onder meer aan diplomaten.

Het kabinet wil ze vanaf januari volgend jaar op grotere schaal gaan uitgeven. Maar Oleksandr Soesjko van het Instituut voor Euro-Atlantische Samenwerking, een Oekraïense denktank, voorspelt dat dit nog wel vijf jaar op zich laat wachten. De Migratiedienst heeft al aangekondigd dat er in alle regio's kantoren komen die voorlichting gaan geven over de nieuwe reisdocumenten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: