maandag 1 september 2014

Donald Tusk wil steviger standpunt van NAVO

De Poolse premier Donald Tusk waarschuwt dat de oorlog in Oost-Oekraïne zich uitbreidt als de NAVO niet snel een steviger standpunt inneemt. "Het kan nu nog", meent de toekomstige Europese president. Hij vindt dat dat op de NAVO-top van deze week in Wales gesproken moet worden over een antwoord op de crisis in de verhoudingen tussen Rusland en de NAVO-landen om te voorkomen dat de belofte van 'nooit meer oorlog' er één wordt van 'zwakheid en hulpeloosheid'.

Tusk maakte zijn opmerkingen tijdens een herdenking van het feit dat Nazi-Duitsland op 1 september 1939 Polen binnen viel. "Als we kijken naar wat er in Oekraïne gebeurt, de oorlog - want zo moeten we het noemen - dan moeten we vaststellen dat we niet nog eens een 'september 1939' mee willen maken''. aldus Tusk.

Niet alleen de premier, maar ook andere vooraanstaande Polen, wezen op de gelijkenis van wat er 75 jaar geleden gebeurde, en wat leidde tot de Tweede Wereldoorlog, en de manier waarop Europa nu reageert op de gebeurtenissen in Oekraïne.

Zo moest de Franse president Francois Hollande het ontgelden. ''Hij en zijn regering doen met het doorzetten van de verkoop van twee marineschepen iets wat meer kwaad doet dan de passiviteit die Frankrijk in 1939 aan de dag legde'', zeiden onder meer de filmregisseur Andrej Wajda en de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Wladislaw Bartoszewksi.

En: "Wie de huidige gebeurtenissen negeert, riskeert de dood van honderdduizenden Oekraïners en Russen, van honderdduizenden vluchtelingen en nieuwe aanvallen van Poetin op andere landen.''

Bron: Yahoo News

Geen opmerkingen: