dinsdag 23 september 2014

Merkel wil oplossing gasconflict forceren

De Duitse bondskanselier Angela Merkel probeert op korte termijn een oplossing door te drukken van het conflict over de gasprijs tussen Rusland en Oekraïne. Dat liet ze vanmorgen duidelijk merken tijdens een toespraak die ze hield op een ondernemersbijeenkomst in eigen land. Merkel constateerde dat er ''succesjes'' worden geboekt bij het vredesoverleg, maar ook dat een definitieve oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne.

Merkel vindt dat het gasconflict zo snel mogelijk uit de weg geruimd moet worden, omdat het Oekraïense gasnet ook dient om Europa van Russisch aardgas te voorzien en de winter nu met rasse schreden nadert. "De tijd dringt'', aldus de bondskanselier. Al tweemaal draaide Rusland vanwege een conflict met het buurland de gaskraan dicht, waardoor ook een aantal EU-landen in problemen kwam. Duitsland is voor zo'n 30 procent van de gasafname afhankelijk van Rusland.

Europees commissaris voor energiezaken Günther Oettinger wil vrijdag een nieuwe onderhandelingsronde houden in Berlijn om afspraken te maken over het voldoen van de achterstallige betalingen van Oekraïne aan Rusland, het verlagen van de gasprijs voor Oekraïne en het hervatten van de in juni stopgezette gasleverantie aan Oekraïne.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek liet eveneens vanmorgen weten dat het niet aan Oekraïne zal liggen als de gastoevoer naar Europa straks stokt. ''Wij zullen er alles aan doen om de doorvoer van gas mogelijk te maken'', zei de premier op een bijeenkomst over energiezaken in Kiev. Hij wil dat Europese bedrijven gaan samenwerken met de Oekraïense energiebedrijven om te voorkomen dat in de toekomst energie als chantagemiddel gebruikt gaat worden.

Bronnen: Associated Press, Interfax

Geen opmerkingen: