zondag 21 september 2014

Duitse nabestaanden MH17 klagen Oekraïne aan

Oekraïne is medeschuldig aan het neerstorten van rampvlucht MH17 van Malaysia Airlines. Dat vinden nabestaanden van drie Duitse slachtoffers. De nabestaanden willen Oekraïne voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens slepen wegens doodslag door nalatigheid in 298 gevallen, schrijft Bild zondag.

Volgens internationaal recht is elk land verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn luchtruim wanneer hij die openstelt voor vliegverkeer. Oekraïne heeft deze veiligheid niet gewaarborgd, zegt de advocaat van de nabestaanden, en heeft daardoor mensenrechten geschonden.

De nabestaanden zijn van plan de aanklacht tegen de Oekraïense regering en president Petro Porosjenko binnen twee weken in te dienen. De advocaat wil naast een vergoeding voor materiële schade ook smartengeld eisen. Hij gaat uit van een bedrag van ten minste 1 miljoen euro per slachtoffer. Malaysia Airlines heeft de nabestaanden een voorschot van 5.000 euro schadevergoeding uitbetaald. De rest van het bedrag volgt later.

Het neergestorte vliegtuig telde 298 inzittenden, van wie er vier Duits waren. De ramp gebeurde op 17 juli in Oost-Oekraïens conflictgebied. Het toestel is tijdens de vlucht boven Oekraïne in stukken gebroken, nadat een groot aantal objecten het met grote snelheid heeft doorboord, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid onlangs.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: