zondag 14 september 2014

'NAVO-lidmaatschap Oekraïne onacceptabel'

Een NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne is voor Rusland onverteerbaar. Daar wees minister Sergei Lavrov gisteren nog maar weer eens op, naar aanleiding van een Oekraïens wetsvoorstel om de huidige neutraliteit op te geven. Lavrov zei dit te zien als zou Oekraïne een wig kunnen drijven tussen Rusland en Europa.

De huidige neutrale status van Oekraïne is volgens Lavrov in een interview met de Russische tv-zender Cirkel ''in het belang van het Oekraïense volk, van de buurlanden en de Europese veiligheid''. Hij haalde uit naar premier Arseni Jatsenjoek die volgens hem ''niet in het belang van zijn eigen land handelt maar in het belang van degenen die de volken van Rusland en Oekraïne uit elkaar wil drijven en Rusland willen verwijderen van Europa''.

Lavrov ontkende in het interview dat zijn regering er op uit is om een 'tweede Transnistrië' te creëren in het oosten van Oekraïne. ''Een domme veronderstelling. Ons er van beschuldigen dat wij de hand hebben gehad in de afscheiding van Transnistrië van Moldavië, en dat wij nu hetzelfde willen doen in Oekraïne.''

Bron: New York Times

Geen opmerkingen: