zaterdag 13 september 2014

Onderminister weg uit onvrede over uitstel EU-verdrag

Plaatsvervangend minister Danilo Loebkivksi van Buitenlandse Zaken treedt af omdat hij het niet eens is met het besluit van zijn minister Pavlo Klimkin om in te stemmen met het uitstellen van het in werking treden van het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie tot eind volgend jaar. ''Zijn besluit heeft me verrast'', aldus Loebkivski op Facebook. Loebkivski was op Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor de contacten met de media. Eerder schreef hij de speeches van Viktor Joestsjenko tijdens diens presidentschap.

Er zullen ongetwijfeld goede redenen voor zijn geweest om het vrijhandelsverdrag uit te stellen. ''Maar ooit waren er ook goede argumenten tegen onze onafhankelijkheid.'' Loebkivski vindt het uitstel om Rusland te plezieren ''een verkeerd signaal: naar het land dat ons aanvalt, onze bondgenoten en, vooral, naar onze landgenoten.'' Oekraïne is economisch gezien op sterven na dood, betoogt hij. ''Zie ons als een terminale patiënt die nog uit het leven moet halen wat dat maar te bieden heeft.''

Het opschorten van het vrijhandelsverdrag tot 2015 maakt volgens de Europese Unie deel uit van het pakket maatregelen om Rusland tegemoet te komen bij de vredesonderhandelingen over het conflict in Oost-Oekraïne, waarvan de Russische regering overigens bij herhaling betoogt dat zij daar part noch deel aan heeft. Oekraïne heeft ook zonder vrijhandelsverdrag al ruime mogelijkheden gekregen om handel te drijven met de EU-landen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: