woensdag 24 september 2014

Peiling: Blok-Porosjenko grootste met 31,5 procent

Zes partijen kunnen over een maand de kiesdrempel te halen bij de parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit een opiniepeiling waarvan de resultaten vandaag bekend zijn gemaakt door directeur Mikola Slioesarevski van de faculteit voor sociaal-politiek onderzoek van de Academie van Wetenschappen.

Het Blok-Porosjenko komt met 31,5 procent als grootste uit deze peiling, op grote afstand gevolgd door de Radicale Partij van Oleh Ljashko met 12,7 procent. Het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek komt op 8,1 procent en wordt op de voet gevolgd door de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko met 7,9 procent. De Burgerbeweging krijgt in deze peiling 6,6 procent en Sterk Oekraïne van Sergei Tigipko (ex Partij van de Regio's) 6,3 procent.

Het Blok-Porosjenko, met Oedar-leider Vitali Klitsjko als lijsttrekker, blijkt het in alle delen van het land goed te doen, al moet daarbij wel worden aangetekend dat de Krim, de stad Sevastopol en de door de separatisten bezette gebieden in de Donbas niet mee zijn genomen in deze peiling. Waar wel de mening van de bevolking gevraagd kon worden, bleek dat 68 procent van de ondervraagden achter het besluit van president Petro Porosjenko staat om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven op zondag 26 oktober.

Over het algemeen staan de Oekraïners achter de president, aldus Slioesarevski bij de presentatie van de resultaten van de peiling. ''Zijn optreden wordt over het algemeen gewaardeerd door 47 procent. Tegelijkertijd is er wel de nodige kritiek op de benoemingen die hij sinds zijn aantreden heeft gedaan.''

Dat zou met name de benoemingen betreffen van Defensieminister Heletei, minister Klimkin van Buitenlandse Zaken, de procureur-generaal en de gouverneur van de Nationale Bank. Slechts 28,9 procent vindt het goede besluiten, maar tegelijkertijd heeft een bijna even grote groep van 26,2 procent er geen mening over.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: