woensdag 17 september 2014

Rusland hoopt op aanpassing vrijhandelsverdrag

Rusland hoopt nog altijd dat het associatieverdrag en dan met name het vrijhandelsverdrag van Oekraïne met de Europese Unie wordt aangepast. Afgelopen vrijdag werd in Brussel aan Rusland nog door de Oekraïense minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken en Eurocommissaris Karel De Gucht van Handel toegezegd dat het vrijhandelsverdrag pas in 2016 in werking treedt. Dat geeft Rusland de tijd om druk te blijven uitoefenen op zowel Oekraïne als de EU om het verdrag in het voordeel van Rusland aan te passen.

Die hoop is er zeker, zo blijkt uit een verklaring die het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag uitgaf. ''Het is ons duidelijk geworden dat ondanks de juichklanken over de langverwachte ratificatie er toch ook signalen zijn dat er bij sommige leden van het Europese Parlement andere opvattingen leven. Het is een realistischer kijk op de gang van zaken en de bedoelingen van de autoriteiten in zowel Kiev als Brussel.''

De Europese Commissie staat op het standpunt dat de tekst van het vrijhandelsakkoord blijft zoals die is afgesproken. Daar komt bij dat Oekraïense minister Pavlo Petrenko van Justitie vandaag liet weten dat het kabinet vanmorgen geen besluit heeft genomen om de inwerkingtreding van het EU-verdrag uit te stellen tot na 31 december 2015. Premier Arseni Jatsenjoek, en met hem alle kabinetsleden, zouden juist op het standpunt staan dat van uitstel geen sprake kan zijn.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: