donderdag 25 september 2014

Rusland noemt Oost-Oekraïne Novarossia

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt niet meer van de provincies Loehansk en Donetsk, of van de volksrepublieken LPR en DPR, maar van Novarossia (Nieuw-Rusland).

Dat valt op te maken uit een verklaring die het ministerie heeft uitgegeven naar aanleiding van de ontmoeting van gisteren tussen de Russische minister Sergei Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry in de zijlijn van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in Nieuw York. Het is niet voor het eerst dat van Novarossia wordt gesproken, want ook president Vladimir Poetin deed dat eind augustus al toen hij de separatisten van Novarossia prees voor hun inzet.

Lavrov en Kerry bespraken het crisis in Oost-Oekraïne en de mogelijkheid om vertegenwoordigers van de Oekraïense regering en ''de leiders van Novarossia'' samen aan de onderhandelingstafel te brengen. Tot dusverre had het Russische ministerie het steeds over 'de LPR en de DPR' in de Donbas.

In de overeenkomsten die eerder deze maand in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werden gesloten, zijn de LPR en de DPR niet met name genoemd. Dit was van Oekraïense zijde niet acceptabel, omdat dan sprake zou zijn van een officiële erkenning van de beide volksrepublieken.

Nieuw-Rusland was in de achttiende eeuw een Russische kolonie in het zuiden van zowel Rusland als Oekraïne. In een reactie op de Russische publicatie twittert het Oekraiense ministerie van Buitenlandse Zaken dat Novarossia een dorp is in het uiterste oosten van Rusland...

Bronnen: Ukrinform, Twitter

Geen opmerkingen: