maandag 29 september 2014

Rusland wil strafzaak tegen Oekraïne om 'genocide'

Rusland is een strafzaak begonnen vanwege de 'genocide tegen Russisch sprekende inwoners' van het oosten van Oekraïne. Dat blijkt uit een verklaring die vandaag is uitgegeven door de onderzoekscommissie van de Russische Federatie, de belangrijkste federale onderzoeksinstantie in Rusland.

''Vertegenwoordigers van hoge politieke en militaire leiders van Oekraïne, van de Nationale Garde en de Rechtse Sektor (nationalistische organisatie) hebben de opdracht gegeven tot de opzettelijke vernietiging van de Russisch sprekende burgers." In de verklaring worden schendingen van het Genocideverdrag uit 1948 van de VN en andere ''internationale rechtshandelingen" aangehaald.

Rusland beschuldigd Kiev al langer van geweld tegen burgers in het oosten van Oekraïne, zoals het Westen Moskou beschuldigt van het verzenden van wapens naar pro-Russische rebellen.

Volgens een recent VN-rapport zijn er zeker 2.593 mensen omgekomen sinds het begin van het conflict. In het rapport worden de pro-Russische separatisten beschuldigd van een breed scala aan schendingen van de mensenrechten, waaronder moord, ontvoeringen en martelingen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: