vrijdag 26 september 2014

'Tussenoplossing' gas voor winter in de maak

Europees commissaris Günther Oettinger van Energie probeert vandaag in Berlijn een tijdelijk akkoord te bereiken van Rusland en Oekraïne, zodat Oekraïne komende winter niet zonder Russisch aardgas zit. Het akkoord zou tot april moeten lopen. Dat melden anonieme bronnen bij de Europese Unie.

Rusland zou dan een prijs moeten rekenen tussen de 485,50 dollar die Gazprom vraagt en de 268,50 dollar die het Oekraïense Naftogaz bereid is te betalen. De meeste Europese energiebedrijven betalen minder dan 400 dollar per duizend kubieke meter Russisch aardgas. Oettinger zelf zei gisteren op een persconferentie in Brussel dat hij een voorstel heeft om te voorkomen dat de Oekraïners deze winter in de kou komen te zitten, maar wilde geen details geven.

Sinds juni krijgt Oekraïne al geen aardgas meer uit Rusland vanwege onenigheid over de volgens Oekraïne veel te hoge prijs die het Russische staatsbedrijf Gazprom rekent. Gazprom heeft nog miljarden tegoed van Naftogaz. Dat bedrijf wil niet betalen zolang er geen betere prijsafspraak wordt gemaakt. Er was een lagere prijs, maar die werd opgeschroefd na de machtswisseling van februari in Oekraïne.

Volgens energiedeskundigen heeft Oekraïne tussen de 5 en 20 miljard kubieke meter aardgas nodig om de winter door te komen. Hoeveel gas uiteindelijk nodig is, hangt er vanaf hoe koud de komende winter is. Lukt het om tot een tijdelijke afspraak te komen, dan betekent dat voor Gazprom tussen de 1,34 en 9,71 miljard dollar aan extra gasinkomsten.

Voor Europa is het van belang dat Oekraïne de ondergronds opgeslagen gasreserves - die tot 90 procent vol zijn - niet voor eigen gebruik nodig heeft, maar kan inzetten als Europese landen zelf gas tekort komen in de koudste winterperiode.

De Noorse minister Tord Lien van Energie gaf samen met Oettinger de persconferentie in Brussel. Hij deed de toezegging dat zijn land de gasexport ''iets'' kan opschroeven. De export is beperkt omdat de technische capaciteit in de wintermaanden al bijna helemaal wordt benut.

Bron: Yahoo Finance

Geen opmerkingen: