donderdag 30 oktober 2014

Blok-Porosjenko: in december pas nieuw kabinet

Het Blok-Porosjenko verwacht dat de nieuwe regeringscoalitie niet op korte termijn wordt gevormd. Binnen tien dagen na de eerste zitting van het nieuwe parlement moet een nieuw kabinet aantreden, maar de partij van president Petro Porosjenko heeft er een hard hoofd in dat dit op korte termijn is. "Wij sluiten niet uit dat het parlement in de nieuwe samenstelling pas eind november bijeen komt'', meent directeur Vitali Kovaltsjoek van het partijkantoor van de BPP.

De belangrijkste oorzaak lijkt te liggen in de onenigheid tussen de BBP en het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek. Beide partijen eisen de verkiezingsoverwinning op: het Volksfront omdat het de meeste stemmen heeft behaald, de BBP omdat die de meeste parlementsleden die via hun district zijn gekozen aan zich heeft weten te binden.

Zowel BBP als het Volksfront hebben een eigen ontwerp-coalitieakkoord, terwijl Jatsenjoek het initiatief heeft genomen bij het coalitie-overleg met de pro-Europese partijen. De premier wil overleggen met het Blok-Porosjenko, Zelfredzaamheid, de Radicale Partij en de Moederlandpartij.

Partijleider Andrei Sadovi van Zelfredzaamheid wil een bemiddelende rol gaan spelen tussen het Blok-Porosjenko en het Volksfront. Dat zei Sadovi na afloop van een onderhoud met zowel president Porosjenko als premier Jatsenjoek. "Zelfredzaamheid heeft maar één ambitie, en dat is eenheid, een samenwerking die zeker het Blok-Porosjenko en het Volksfront behelst'', aldus Sadovi. ''Eenheid, dat is wat ons volk vóór alles nu wenst.''

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: