woensdag 29 oktober 2014

Blok-Porosjenko komt met ontwerp-akkoord

Het Blok-Porosjenko heeft vandaag een ontwerp-coalitieakkoord gepubliceerd, zoals eerder al door president Petro Porosjenko was aangekondigd. In dit document wordt gesproken over wijzigingen in de Grondwet om het lokale en regionale bestuur meer autonomie te geven en niet meer allerlei zaken vanuit Kiev te regelen. Ook moet er meer geld naar de regio's om de grotere autonomie ook daadwerkelijk vorm te kunnen geven.

Onder meer het onderwijs, maar ook de lokale politie en de eerstelijns medische zorg van onder meer huisartsen moeten straks onder de bevoegdheden van het plaatselijk bestuur gaan vallen. In financiële zin is het lokale bestuur niet meer afhankelijk van de goedkeuring vanuit de hoofdstad, terwijl een deel van de belastingopbrengst en andere overheidsinkomsten naar het lokale bestuur gaat. In het ontwerp-coalitieakkoord is sprake van 20 procent.

De publicatie van het ontwerp-akkoord is opvallend, aangezien niet het Blok-Porosjenko maar het Volksfront de parlementsverkiezingen heeft gewonnen en het initiatief om tot een coalitie te komen dus bij premier Arseni Jatsenjoek ligt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: