zondag 19 oktober 2014

Porosjenko: 'We krijgen het deze winter niet koud'

President Petro Porosjenko heeft gisteravond laat in een televisie-interview te kennen gegeven dat Rusland heeft ingestemd met het voorstel van de Duitse Eurocommissaris Günther Oettinger om de gasexport naar Oekraïne gedurende de wintermaanden weer op gang te brengen. Oekraïne moet voor het Russische aardgas 385 dollar per duizend kubieke meter betalen. "Daarmee zijn we tot eind maart verzekerd van gas, van verwarming'', aldus Porosjenko. Rusland zette per 1 juni de gasexport stop vanwege de enorme schuldenlast die Oekraïne had opgebouwd: maar liefst 5,3 miljard dollar.

De president zei te verwachten dat het akkoord dinsdag in Brussel wordt bekrachtigd als opnieuw wordt onderhandeld over het beëindigen van het gasconflict. Algemeen directeur Alexei Miller van het Russische staatsbedrijf Gazprom gaf vrijdag al te kennen dat overeenstemming is bereikt over het overmaken van 3,1 miljard dollar aan achterstallige betalingen door het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz.

Het is nog onduidelijk waar Naftogaz dat geld vandaan krijgt. De Russische president Vladimir Poetin zei daarover vrijdag dat de Europese Unie daar maar voor moet opdraaien, om er zeker van te zijn dat de gasexport via Oekraïne naar Europa de komende maanden geen gevaar loopt.

Het persbureau Interfax meldt dat Rusland de verlaagde prijs van 385 dollar per duizend kubieke meter aardgas met terugwerkende kracht al in het tweede kwartaal van dit jaar in laat gaan. Dat is 100 dollar minder dan tot dusverre. Zo komt de totale schuld van Naftogaz aan Gazprom uit op 4,5 miljard dollar en niet op de 5,3 miljard waarmee tot dusverre werd gerekend.

Er is nog wel onenigheid over de prijs per duizend kubieke meter. Oekraïne wil in de zomermaanden slechts 325 dollar betalen, terwijl Rusland inzet op een vaste prijs die het hele jaar door geldt.

Bronnen: Associated Press, Interfax

Geen opmerkingen: