maandag 6 oktober 2014

Rusland geeft groen licht voor winter-akkoord gas

Rusland is volgens premier Dmitri Medvedev bereid tot een compromis over de aardgasprijs die Oekraïne moet betalen, maar wel op voorwaarde dat de schulden worden betaald die Naftogaz heeft bij Gazprom. "We moeten tot eerlijke voorwaarden voor Oekraïne zien te komen'', zei Medvedev vandaag tijdens een gesprek met zijn ministers Alexei Oeljoekajev (Economische Ontwikkeling) en Alexander Novak (Energie).

Er wordt al enige tijd tussen beide buurlanden onderhandeld, de laatste tijd met tussenkomst van de Europese Unie. De Europese commissaris Günther Oettinger kwam vrijdag 26 september met een compromis, waarbij Oekraïne de uitstaande schulden betaalt en Rusland er voor zorgt dat in ieder geval gedurende de wintermaanden weer aardgas wordt geleverd. Beide partijen gingen akkoord, maar het compromis moest nog wel worden uitgewerkt.

Medvedev maakte minister Novak, die namens Rusland onderhandelt, duidelijk dat de gesprekken door moeten gaan. ''Er gaat een positieve invloed vanuit.'' Novak gaf op zijn beurt te kennen dat hij een voorstel heeft uitgewerkt en inmiddels aan de Oekraïense regering heeft doen toekomen. ''We wachten op hun reactie, maar wij vertrouwen er op dat we een goed voorstel hebben aangeleverd om er voor te zorgen dat de Oekraïners de winter door komen en dat ook Europa op voldoende gas kan rekenen.''

De Russische energieminister herhaalde het eerder door Oekraïne afgewezen aanbod om een korting op de huidige gasprijs te geven, waardoor die uit komt op 485 dollar per duizend kubieke meter. ''Dat moet Oekraïne wel goed uitkomen'', aldus Novak. De Oekraïense regering zei er destijds nee op, omdat een korting ook zomaar kan worden ingetrokken, zoals na de machtswisseling van februari in Kiev het geval was.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: