dinsdag 28 oktober 2014

'Verkiezingen separatisten slecht voor vredesproces'

President Petro Porosjenko meent dat de lokale verkiezingen die de pro-Russische separatisten komende zondag willen houden in Donetsk en Loehansk het zoeken naar een vreedzame oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne ondermijnen. Hij zei dit vanmiddag tijdens een ontmoeting in Kiev met de vice-voorzitter van de defensiecommissie van de Amerikaanse senaat, James Inhofe.

Porosjenko merkte bij deze gelegenheid op dat de verkiezingen haaks staan op alles wat in de Wit-Russische hoofdstad Minsk is afgesproken om de rust te laten weerkeren. ''In woord en geest'', aldus de president. De Russische regering heeft overigens vandaag laten weten de lokale verkiezingen in Donetsk en Loehansk op voorhand te erkennen.

Inhofe en Porosjenko bespraken ook de uitkomst van de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag, waarbij de Amerikaanse senator opmerkte dat het verkiezingsresultaat Oekraïne kansen biedt ''die het nooit eerder heeft gehad''.

Inhofe zei volgens de Ukrajinska Pravda naderhand in een persconferentie dat hij er van overtuigd is dat de Verenigde Staten op korte termijn wapens gaat leveren aan Oekraïne. De Amerikaanse senaat spreekt zich daar halverwege november over uit.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: