vrijdag 24 oktober 2014

Zelf-Hulp: witte raaf in de Oekraïense politiek

Maar liefst 312 leden van het zittende parlement (dat 450 leden telt) doen zondag een gooi naar een nieuwe periode. Ze staan op partijlijsten of proberen via een districtszetel in het nieuwe parlement te komen. Een nieuwe partij, Samopomitsj ofwel Zelf-Hulp, vormt daar een uitzondering op. Zelf-Hulp wordt geleid door burgemeester Andrei Sadovi. De kieslijst staat vol onervaren mensen.

Onervaren, maar ook onbesmet. En dat laatste is een pré, gezien de snelle opmars in de peilingen. Zelf-Hulp was in september nog maar goed voor 1,3 procent, maar blijkt in een peiling van de Democratische Initiatieven Foundation van enkele dagen geleden inmiddels goed voor 8,5 procent. Daarmee zou Zelf-Hulp op 20 zetels komen.

Op de kieslijst staan 61 kandidaten, waarvan een kwart vrouwen. Lijsttrekker is de 32-jarige Hanna Hopko. "Wij vormen een groep waarvan de leden bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen'', zegt Hopko. ''Sommigen van ons hebben een IT-bedrijf of ze werken zelfstandig. Het zijn allemaal goed opgeleide mensen en we zijn in staat om straks ministerskandidaten te leveren die door hun opleiding en ervaring daarvoor geschikt te zijn.''

Hopko zelf leidde eerder de landelijke anti-rookcampagne die met succes ijverde voor een rookverbod in openbare gebouwen en de horeca.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: