zaterdag 29 november 2014

'Al 480.000 Oekraïners naar Rusland gevlucht'

Al meer dan 480.000 Oekraïners zijn volgens de Russische onderminister Jekaterina Jegorova van Migratie naar het buurland gevlucht sinds begin april. De helft van hen zou tijdelijk asiel hebben aangevraagd of een vluchtelingenstatus. Op een congres van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) verklaarde Jegorova gisteren dat haar land ''een niet eerder vertoonde soepele houding'' heeft aangenomen tegenover de mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne.

''We hanteren een langere verblijfsperiode voor de mensen die geen vluchtelingenstatus hebben weten te verkrijgen, maar ook hebben we het aantal verblijfsvergunningen verruimd en is er geen limiet meer op het aantal werkvergunningen. Vluchtelingen krijgen binnen drie dagen te horen of ze in ons land mogen blijven'', aldus Jegorova volgens het persbureau Tass. De vluchtelingen krijgen bovendien extra mogelijkheden om het Russische staatsburgerschap te verwerven.

De positieve houding van de Russische autoriteiten werd verwelkomd door directeur-generaal Willian Lacy Swing van de IOM, aldus Jegorova na een ontmoeting met hem. ''Hij prees onze inspanningen om vluchtelingen op te nemen en ze aan werk te helpen.''

Bron: Tass

Geen opmerkingen: