zondag 16 november 2014

Berging wrakstukken MH17 eindelijk begonnen

Nederlandse onderzoekers zijn begonnen met het bergen van de wrakstukken van vlucht MH17. De brokstukken worden op opleggers geladen en van de rampplek weggehaald. NOS-correspondent David Jan Godfroid is bij de berging aanwezig: "Sommige vliegtuigonderdelen, zoals het landingsgestel, zijn te groot om in een keer te vervoeren. De Oekraïners die het Nederlandse team helpen, maken die delen nu kleiner."

Rond 05.45 uur Nederlandse tijd vertrok een konvooi van opleggers, terreinwagens en busjes vanuit Donetsk naar het rampgebied. Daar kwamen ze een kleine twee uur later aan.

De wrakstukken liggen allemaal nog in het kilometers grote rampgebied. Vrijdag heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid afspraken gemaakt over de berging ervan. De raad gaat ervan uit dat de berging zeker tien dagen duurt.

Vlucht MH17 stortte op 17 juli neer bij het gehucht Grabovo in Oost-Oekraïne. In de weken na de ramp zijn zo veel mogelijk stoffelijke overschotten geborgen en voor identificatie overgebracht naar Nederland. Ook de afgelopen dagen werden er nog menselijke resten verzameld.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: