dinsdag 11 november 2014

Europa's nieuwe muur scheidt Rusland van Oekraïne

Een kwart eeuw na de val van de Berlijnse muur wordt er mogelijk een nieuwe fysieke en militaire grens opgericht, eentje die wordt gebouwd vanwege ideologische en politieke verdeeldheid én die gefinancierd zou worden door de Europese Unie. The Daily Beast schrijft over het Oekraïense plan voor een 1.900 kilometer lange muur op de grens met Rusland. Die moet Rusland buiten houden en de separatisten binnen, theoretisch in ieder geval.

Dit defensieplan omvat een stalen muur, uitkijktorens, loopgraven voor soldaten en een niemandsland, afgezet met prikkeldraad, langs de enorme door de twee landen gedeelde grens.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek noemt de muur "de oosterse grens van de Europese Unie" en voegt daaraan toe dat "niemand ons visumvrij verkeer met de EU wil geven als er geen grens is", bericht de Oekraïense nieuwssite Censor.net.

The Daily Beast citeert Jatsenjoek die beweert dat “de EU al 16 miljoen euro heeft gereserveerd" voor het project en dat burgemeester Vladimir Klitsjko van Kiev eerder deze maand om hulp van de Duitsers heeft gevraagd voor de bouw van de muur. Deze ongebruikelijke vraag heeft tot verbaasde reacties in Duitsland geleid, waar de herinneringen aan de Berlijnse Muur nog vers zijn.

De ironie van dit verzoek is de Britse toneelschrijver David Edgar ook niet ontgaan. Hij schrijft in een artikel over de Europese politiek 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur in The Guardian dat Oekraïne een muur langs de oostgrens wil die gebouwd wordt door Duitsers en tienmaal meer kost dan het hele Oekraïense defensiebudget.

Bron: Vox Europ

Geen opmerkingen: