vrijdag 21 november 2014

Nationale Dag van Vrijheid en Waardigheid


Parlementsvoorzitter Olexander Toertsjinov, president
Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek bij de
herdenkingsplechtigheid op Maidan.
Het is vandaag precies een jaar geleden dat de eerste protesten in Oekraïne begonnen, die het startschot vormden voor de val van de Oekraïense regering, de Russische annexatie van de Krim en de bloedige strijd in het oosten van het land. 21 november is door president Petro Porosjenko uitgeroepen tot de Nationale Dag van Vrijheid en Waardigheid. De honderd doden die vielen op 20 februari toen op betogers werd geschoten - de Hemelse Honderd genoemd - zijn door Porosjenko per decreet benoemd tot Helden van Oekraïne.

Vandaag herdenken in Kiev duizenden mensen de Maidan-protesten. Die begonnen uit onvrede met de toenmalige president Viktor Janoekovitsj die besloot weer een pro-Russische koers te varen. Dat hij toenadering tot de Europese Unie liet schieten, en in plaats daarvan een gigantische lening van Rusland accepteerde, zorgde voor een uitbarsting van volkswoede.

Janoekovitsj moest het veld ruimen, maar daar waren wel drie maanden aan protesten voor nodig. Die kostten bovendien aan honderden betogers het leven, zo beweerden bronnen rond het protest. Meest in het oog sprong 20 februari; toen openden sluipschutters het vuur op de demonstranten op het plein. De betogers weken niet, waarna Janoekovitsj vluchtte.

Rusland maakte direct daarna gebruik van de chaos in het land, door de Krim in te nemen. Kort daarna begonnen in de Donbas, het oosten van Oekraïne, pro-Russische separatisten aan een opstand. Door de strijd die volgde, zijn inmiddels duizenden mensen omgekomen.

Daar mogen zeer waarschijnlijk ook de inzittenden van een vliegtuig van Malaysia Airlines bij worden gerekend. De Boeing met vluchtnummer MH17 is in juli vermoedelijk neergeschoten met een raket, waardoor alle 298 inzittenden omkwamen, onder wie 196 Nederlanders.

Nog altijd gaan er dagelijks gemiddeld dertien mensen dood door de strijd in Oekraïne, ondanks een in september beklonken wapenstilstand, becijferde de VN. Uitzicht op een stabiel Oekraïne is er voorlopig niet. Vandaar ook dat de herdenking  met gemengde gevoelens plaats heeft.

Bronnen: NU.nl, Kyiv Post

Geen opmerkingen: