donderdag 13 november 2014

Oud-presidenten: 'Oekraïne moet zich ingraven'

Door de halsstarrige houding van Rusland wordt Oekraïne genoodzaakt zelf ook drastische maatregelen te nemen, aldus de oud-presidenten Leonid Kravtsjoek en Viktor Joestsjenko in een vandaag uitgegeven gezamenlijke verklaring. Zij vinden dat de regering de economische banden met de door de pro-Russische separatisten beheerste gebieden moet verbreken.

Ook moet de elektriciteitsvoorziening worden gestaakt en moet de regering er voor zorgen dat de pensioenen van de Oekraïners in de Donbas niet in handen komen van de separatisten. Om de gepensioneerden te helpen, zou de regering een beroep moeten doen op de hulp van het Rode Kruis en andere internationale organisaties.

Door de Russische dreiging zit er voor de regering niets anders op dan het leger in hoog tempo te moderniseren. Ook zijn drastische economische en sociale ingrepen nodig, aldus Kravtsjoek en Joestsjenko. Zij wijzen het Westen er op het voortbestaan van een onafhankelijk Oekraïne cruciaal is om de Russische dreiging in de komende jaren het hoofd te bieden. Die dreiging komt er volgens de twee op neer dat Oekraïne zich voor langere tijd dient 'in te graven'.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: