donderdag 20 november 2014

Peiling: steun voor EU en NAVO blijft groeien

Een ruime meerderheid onder de Oekraïners steunt de toenadering van hun land tot de Europese Unie. Het aantal voorstanders voor aansluiting bij de Russische douane-unie is volgens een peiling van de Rating Group aanzienlijk gedaald. Liefst 64 procent wil dat hun land deel gaat uitmaken van de EU, terwijl 17 procent voor de douane-unie kiest. Nog eens 19 procent kan geen keus maken tussen beide economische samenwerkingsverbanden.

Het aantal voorstanders van de EU is sinds april fors gestegen, van 55 procent in april naar 64 nu. Terwijl het aantal voorstanders van de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan van 24 naar 17 procent ging. Alleen in de provincies Donetsk en Loehansk zijn eigenlijk nog voorstanders van de douane-unie te vinden, de rest van het land kiest voor de Europese Unie.

Toetreding tot de NAVO blijft omstreden. De helft van de ondervraagden (51 procent) is voorstander, terwijl 25 procent daar tegen is. Nog eens 25 procent weet het niet of wil niet meedoen aan een eventueel referendum over toetreding tot de NAVO. Er is wel sprake van een groeiende steun voor toetreding tot de NAVO sinds afgelopen april. Het aantal voorstanders groeide van 40 naar 51 procent, het aantal tegenstanders daalde van 46 naar 25 procent.

Het afschaffen van de neutrale positie van Oekraïne wordt gesteund door 48 procent van de ondervraagden, terwijl 28 procent daar tegen is.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: