dinsdag 25 november 2014

Rusland straft Litouwen om hulp aan Oekraïne

Litouwen gaat Oekraïne militair een beetje helpen. De Oekraïense president Petro Porosjenko zei gisteren dat het Baltische land wapentuig stuurt. ,,Dit is echt hulp'', zei Porosjenko enthousiast na een gesprek met zijn Litouwse ambtgenoot Dalia Grybauskaite. Zij zei afgelopen week dat Rusland een terroristische rol speelt in Oekraïne.

Oekraïne en Litouwen zijn beide landen die tot het Russische Rijk en de Sovjet-Unie hebben behoord. Als gevolg van de conflicten van Kiev met het Kremlin zijn ook de spanningen tussen de Baltische staten en Rusland opgelopen.

Rusland liet gisteren bijvoorbeeld weten woedend te zijn over de uitzetting uit Letland van een vooraanstaande Russische politicoloog, Konstantin Simonov. Hij was 14 november op bezoek in Riga op uitnodiging van journalisten. Estland, Letland en Litouwen vrezen sinds de Russische annexatie van de Krim in maart dat Rusland gebiedsuitbreiding nastreeft.

In een reactie op de uitlatingen van Grybauskaite en haar toezegging aan de Oekraïense president om wapens te leveren heeft Rusland het verkeer vanuit Litouwen naar de Russische enclave Kaliningrad geblokkeerd. Ook worden auto's met een Litouws kenteken die via Letland Rusland in willen gesommeerd om te keren. Litouwen heeft hiervoor inmiddels de Russische ambassadeur op het matje geroepen.

Bronnen: EuropaNu.nl, Sverige Radio

Geen opmerkingen: