vrijdag 14 november 2014

Rusland vindt OVSE partijdig in Oost-Oekraïne

De waarnemersmissie van de OVSE in Oost-Oekraïne besteedt geen aandacht in de opbouw van de militaire macht in Donetsk en Loehansk van de kant van het Oekraïense leger. Het lijkt er volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op dat dit doelbewust is. ''De OVSE lijkt de regering in Kiev te steunen'', aldus het ministerie in een vandaag uitgegeven verklaring.

Als de OVSE haar werk goed zou doen, dan zouden de waarnemers contact moeten zoeken met de mensen in het conflictgebied, allereerst met de leiders van de volksrepublieken in Donetsk en Loehansk. ''Voor zover wij weten staan die daarvoor open'', aldus het ministerie.

Afgelopen week kwam vanuit de Volksrepubliek Donetsk het bericht dat het Oekraïense leger tanks aan de rand van de stad Donetsk geposteerd zou hebben. De Oekraïense regering zei echter dat de rebellen hun militaire voertuigen in de legerkleuren geschilderd hadden. De OVSE meldde vorig weekeinde dat grote militaire konvooien met zware wapens en tanks onderweg waren.

Woordvoerder Alexander Loekasjevitsj van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak vervolgens zijn twijfels uit of de OVSE wel zo onpartijdig is als zij beweert te zijn. Hij riep de OVSE op ''om niet langer op te treden als getuige in het voordeel van Kiev''. Loekajevitsj beweerde ook dat er geen Russische troepen de grens over zijn gegaan, in tegenstelling tot wat de NAVO woensdag beweerde.

Bron: RIA Novosti

Geen opmerkingen: