donderdag 27 november 2014

'Tenminste vijf buitenlanders in nieuwe kabinet'

President Petro Porosjenko wil de mogelijkheid creëren om buitenlandse deskundigen op belangrijke posten te benoemen, zoals de directeur van het Nationaal Anti-Corruptiebureau. "Iemand van buiten heeft namelijk een belangrijk voordeel. Hij heeft geen banden met de politieke elite in ons land'', aldus Porosjenko in een toespraak tot het nieuwe parlement.

De president wil het daarbij niet laten. Ook op andere belangrijke posten moeten buitenlandse deskundigen terecht kunnen komen, tot in het kabinet aan toe. Premier Arseni Jatsenjoek liet onlangs al weten dat hij een prominente politicus uit het buitenland wil hebben als vice-premier die speciaal belast is met de Europese integratie.

Porosjenko sprak vandaag van wetswijzigingen die dit mogelijk moeten maken. Buitenlandse deskundigen zouden de Oekraïense nationaliteit kunnen verkrijgen. "Als zij bereid zijn hun huidige nationaliteit daarvoor op te geven, dan geven zij daarmee blijk van hun betrokkenheid bij ons land'', aldus de president.

Volgens de nieuwe fractievoorzitter Joeri Loetsenko van het Blok-Porosjenko bestaat het nieuwe kabinet-Jatsenjoek straks uit tenminste vijf leden met een andere dan de Oekraïense nationaliteit. Dat wil zeggen, toen verslaggevers de voormalige minister van Binnenlandse Zaken onder Timosjenko vroegen of er vier buitenlanders in het kabinet komen, antwoordde die met ''nee, meer dan vier''.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: