woensdag 24 december 2014

Amnesty: vrijwilligersbataljons blokkeren noodhulp

Vrijwilligersbataljons van het Oekraïense leger proberen in toenemende mate om noodhulp aan de door de pro-Russische separatisten bezette gebieden tegen te houden. Denis Krivosjejev, directeur Europa en Centraal Azië van Amnesty International, constateert dat daardoor de situatie in Oost-Oekraïne nog verder verslechtert.

''Met de koudste maanden in aantocht is de situatie al slecht, maar de vrijwilligersbataljons maken het alleen maar erger door voedsel en medicijnen te onthouden aan mensen die dat hard nodig hebben. Er dreigt een humanitaire ramp waarbij veel mensen dreigen te verhongeren'', aldus Krivosjejev die de vrijwilligersbataljons omschrijft als ''boevenbendes die snel tot de orde geroepen moeten worden''.

Amnesty zegt over informatie te beschikken dat met name de vrijwilligersbataljons Dnipro-1 en Aidar noodhulp tegenhouden. Dnipro-1 zou samen met het Donbasbataljon en leden van de ultra-nationalistische Rechtse Sektor elf toegangswegen naar het door de separatisten bezette gebied in Donetsk blokkeren.

De meeste hulptransporten houden ze daar tegen, omdat zij menen dat voedsel en kleding in de verkeerde handen terecht komt en worden verkocht. Ook willen zij dat gevangen kameraden worden vrijgelaten door de separatisten. Pas dan willen ze noodhulp aan het oosten toestaan.

In ieder geval vier transporten van de hulporganisaties van oligarch Rinat Achmetov zijn afgelopen week tegen gehouden. Volgens een medewerker van een hulporganisatie houden leden van Aidar auto's tegen die richting de stad Loehansk gaan om te voorkomen dat voedsel en medicijnen daar naartoe worden gebracht. Bij een controlepost van het bataljon werden zo medicijnen voor vier bejaarden in Krasnodon in beslag genomen.

''Controle op de hulptransporten is één ding, maar tegen houden is iets heel anders. Het creëren van een ondraaglijke situatie, het uithongeren van burgers is een oorlogsmisdaad'', aldus Krivosjejev. Volgens Amnesty is ruim de helft van de bevolking afhankelijk van voedselhulp omdat lonen, pensioenen en sociale uitkeringen niet meer worden uitbetaald.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: