dinsdag 23 december 2014

Begroting: 4,3 procent krimp, 13,1 procent inflatie

De vanmorgen door het kabinet vrijgegeven begroting voor 2015 gaat uit van een economische krimp van 4,3 procent en 13,1 procent inflatie. Er is een begrotingstekort van 3,3 miljard euro. De koers van de hrivna bij het opstellen van de begroting vormt volgens premier Arseni Jatsenjoek nog altijd een probleem. De sterke koersval van de Russische roebel speelt daarbij een belangrijke rol.

Het parlement is niet blij met de manier waarop zij de begroting vanmorgen onder ogen kreeg en de snelheid waarmee het kabinet er een stemming over wil. Vanmorgen om 06.00 uur werden de parlementsleden van de informatie voorzien, met het verzoek de landsbegroting vandaag al goed te keuren. Coalitiepartij Zelfredzaamheid heeft er de meeste moeite mee dat het zo snel moet. "Zaterdag is prima, desnoods zondag.

Maar niet vandaag of morgen.'' Fractievoorzitter Joeri Loetsenko van het Blok-Porosjenko noemde de begroting ''een varkenspotje''. Hij constateerde dat niet alle toezeggingen aan de regeringscoalitie gestand zijn gedaan en wil daarover met het kabinet in discussie.

Vandaag wordt wel gestemd over het verlaten van de neutrale status van Oekraïne en een eventuele aanvraag van het lidmaatschap van de NAVO, aldus parlementsvoorzitter Volodimir Hroisman.i

 Bronnen: Ukrinform, Ukrainian News

Geen opmerkingen: