zaterdag 27 december 2014

Geen treinen en bussen meer naar de Krim

Oekraïne laat sinds gisteren geen treinen en bussen meer rijden naar de Krim. Dat geldt voor zowel goederen- als personenvervoer. De spoorwegen in Oekraïne zeggen dat de maatregel is genomen om "de veiligheid van passagiers" te garanderen. De situatie zou verslechterd zijn door een "invasie van gewapende groepen en militaire agressie van Rusland."

Ook werd de toevoer van elektriciteit gisteren enige tijd stilgelegd, voor de tweede keer deze week Dezelfde dag werd bekend dat de creditcards van zowel Via als MasterCard niet meer bruikbaar zijn op de Krim. Dat is het gevolg van de sancties die de Amerikaanse regering een week geleden oplegde.

Al deze maatregelen verergeren de economische isolatie van de Krim en ze blijken bovendien een goed drukmiddel te zijn op de Russische regering om toegeeflijker richting Oekraïne te zijn. De Krim wordt steeds afhankelijker van geld uit Moskou, terwijl de kosten van de annexatie van het schiereiland in maart steeds meer op de Russische staatskas gaan drukken.

Officieel heet het allemaal anders, want spoorwegmaatschappij Oekrzaliznitsja houdt het op het veiligheidsrisico voor de passagiers. De staatsveiligheidsdienst SBU heeft het over ''gewapende bendes, extremistische partijen en militaire agressie van de Russische Federatie'' waar het gaat om het stopzetten van het busvervoer. De Krim is over land alleen bereikbaar via Oekraïens grondgebied. Er bestaan plannen voor een brug over de Straat van Kertsj, waar die zijn nog weinig concreet.

In april sloten de Oekraïense autoriteiten een irrigatiekanaal af dat voor 85 procent voorzag in het water op de Krim. De Oekraïense energiemaatschappij Oekrintenergo, die de Krim voor 80 procent van elektriciteit voorziet, sloot de stroomvoorziening in de afgelopen maanden geregeld enige tijd af omdat er meer stroom gebruikt zou worden dan contractueel is vastgelegd.

Bronnen: NOS, Wall Street Journal

Geen opmerkingen: