dinsdag 16 december 2014

Jatsenjoek: kabinet twijfelt nog over koers hrivna

Het kabinet heeft volgens premier Arseni Jatsenjoek nog geen besluit genomen met welke koers van de hrivna wordt gerekend in de begroting voor komend jaar. Het wachten is op uitsluitsel van de NBU, maar vooralsnog wordt uitgegaan van een koers die ligt op 15,77 hrivna voor een Amerikaanse dollar, zoals de centrale bank momenteel als officiële koers hanteert.

Jatsenjoek meent dat ook een veiliger koers aan kan worden gehouden van 17 hrivna. Hij zei dit vanmiddag tijdens een bezoek aan Brussel waar hij een vergadering bijwoonde van een gezamenlijke commissie van de Europese Unie en Oekraïne die de vorderingen met het associatieverdrag in de gaten houdt.

De NBU verlaagde vanochtend de officiële koers van de hrivna naar 15,773905. Dat is het laagste niveau ooit. De premier wees er op dat de centrale bank niet alleen aangeeft welke koers gehanteerd wordt, maar dat die ook de taak heeft om de in de begroting gehanteerde koers te realiseren in het komende jaar.

Het kabinet zei bij haar aantreden enkele weken geleden dat de begroting voor volgend jaar voor zaterdag 20 december wordt aangeboden aan het parlement. Het is dus kort dag om valutakoers definitief vast te stellen. Nieuwssite Ukrajinska Pravda kwam vandaag met het bericht dat gerekend zou worden met 22 hrivna voor een dollar.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: