maandag 22 december 2014

Nazarbajev: 'Sancties Rusland doodlopende straat'

President Noersoeltan Nazarbajev vindt dat Oekraïne en Rusland tot een compromis moeten komen om zo een einde te maken aan het conflict in Oost-Oekraïne. ''Deze hele situatie is onzinnig'', aldus Nazarbajev tijdens zijn bezoek vandaag aan Kiev. De door het Westen aan Rusland opgelegde sancties noemde hij ''een doodlopende straat''. Het conflict in de Donbas omschreef Nazarbajev als ''een geplande burgeroorlog''.

Nazarbajev blijkt zich ook zorgen te maken om de gevolgen van het conflict voor zijn eigen land dat handelsbanden heeft met Rusland maar dat ook aansluiting zoekt bij Europa. Hij kwam vanmorgen met de Oekraïense president Petro Porosjenko overeen dat Kazachstan voor een schappelijke prijs kolen gaat leveren.

Dat is van groot belang, aangezien door het oorlogsgeweld 80 procent van de Oekraïense kolenmijnen niet meer werkt of in ieder geval geen kolen naar de rest van het land stuurt. Kazachstan beschikt zelf over een grote kolenvoorraad.

Beide landen gaan hun militair-technische samenwerking weer oppakken. Dit betekent niet dat Kazachstan Oekraïne militaire hulp biedt, maar wel dat Oekraïne Kazachstan helpt bij het moderniseren van het leger.

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: