dinsdag 30 december 2014

NBU: inflatie naar 17 à 18 procent in 2015

De inflatie kan volgend jaar oplopen tot 17 à 18 procent, meent president Valeria Hontsjareva van de centrale bank NBU. De grootste boosdoeners zijn de hogere energietarieven voor de Oekraïense huishoudens. Eerder werd nog uit gegaan van 13 à 14 procent. In de gisteren door het parlement goedgekeurde begroting voor volgend jaar wordt gerekend met een inflatie van 13,1 procent.

In de eerste elf maanden van dit jaar stegen de prijzen met maar liefst 21,2 procent. Met het einde van 2014 in zicht wordt een inflatiepercentage van 25,3 verwacht. Het bruto nationaal product daalde met 7,5 procent en bij een geldontwaarding van 13,1 procent wordt een economische neergang van 4,3 procent verwacht. Mocht de voorspelling van de centrale bank uitkomen, dan is die daling echter aanzienlijk groter.

De hoge inflatie - en de forse waardedaling van de hrivna - wordt volgens Hontsjareva vooral veroorzaakt door de grote afhankelijkheid van de import, waarin het Russische aardgas een belangrijke rol speelt.

Bronnen: Reuters, Kyiv Post

Geen opmerkingen: