vrijdag 26 december 2014

NBU koopt voor 12,6 miljard dollar aan nepgoud

In Oekraïne zouden oplichters er volgens de politie in geslaagd zijn loden staven als goud aan de centrale bank NBU te verkopen. De bank betaalde 300.000 dollar voor de waardeloze voorraden. Eerder waren er al geruchten dat de NBU goudstaven ter waarde van 12,6 miljard dollar zou zijn kwijtgeraakt.

"We hebben een onderzoek geopend en proberen de daders momenteel te identificeren", verklaarde een woordvoerder van de Oekraïense politie. Het regionale kantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Odessa heeft het nieuws over de diefstal bevestigd.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat een criminele bende met de hulp van een bankmedewerker papieren opstelde om de aankoop van de valse goudstaven te regelen. Blijkbaar werden medewerkers van de bank ook niet systematisch gecontroleerd als ze het gebouw van de Nationale Bank binnen komen of verlaten.

De bank heeft nu besloten om aan zijn loketten geen goud meer aan te kopen. “We kunnen niet zeker zijn van de authenticiteit van de voorraden,” verklaarde Aleksandr Pisaruk, plaatsvervangend hoofd van de Oekraïense nationale bank.

De bankmedewerker die betrokken is bij de diefstal zou gevlucht zijn naar de Krim, het Oekraïense schiereiland dat sinds maart onder Russische controle staat. Pas in november werd een onderzoek naar de diefstal ingesteld, hoewel de feiten tussen augustus en oktober zouden hebben plaatsgevonden.

Eerder deed ook al het verhaal de ronde dat de Oekraïense centrale bank 12,6 miljard dollar aan goudreserves zou kwijtgeraakt zijn. Over dat verhaal heerst echter bijzonder veel onduidelijkheid en er zijn geen onafhankelijke bronnen die het eventuele verlies kunnen bevestigen.

Bron: Express.be

Geen opmerkingen: