zaterdag 27 december 2014

Nieuwe militaire doctrine Rusland om NAVO

De Russische president Vladimir Poetin heeft een nieuwe militaire doctrine ondertekend. Volgens het Kremlin is de expansie van de NAVO één van de grootste gevaren voor Rusland. Een ander risico is de destabilisatie van verschillende buitenlandse regio's. Het grootste binnenlandse gevaar is terrorisme.

In de doctrine wordt ook het nucleaire beleid herzien. Net als in de vorige doctrine, uit 2010, kan Rusland kernwapens gebruiken als vergelding voor het gebruik van massavernietigingswapens tegen het land en als het in zijn bestaan wordt bedreigd met conventionele wapens.

Dinsdag deed Oekraïne afstand van zijn 'niet-gebonden status'. Daardoor komt de aanvraag van het lidmaatschap van de NAVO een stapje dichterbij. Rusland moet daar niets van hebben. De Russische premier Medvedev heeft al gezegd dat Oekraïne door NAVO-toetreding "een potentiële militaire vijand van Rusland" wordt. Overigens voldoet Oekraïne nog lang niet aan de eisen voor toetreding tot de NAVO, zoals ook president Petro Porosjenko eerder deze week al erkende.
 
Bronnen: NOS, Kyiv Post

Geen opmerkingen: